- Marcel Ciolacu, desemnat premier de Klaus Iohannis
- Cine este Crin Antonescu?
- Acord între PSD, PNL, UDMR și Grupul Minorităților Naționale. Crin Antonescu candidat comun la prezidențiale
- Blocaj în negocierile pentru formarea noului guvern
- La 35 de ani de la Revoluție, dosarul crimelor din acele zile zace în justiție
Sănătate într-o coajă!
Getting your Trinity Audio player ready...
|
Nucile, aceste mici comori date de natură, nu doar încântă papilele gustative, ci aduc cu și ele o pleiadă de beneficii pentru sănătate. De la susținerea inimii și a sistemului cardiovascular până la sprijinirea funcțiilor cognitive și menținerea unei siluete sănătoase, nucile sunt adevărate superalimente. Hai să descoperim împreună magia lor nutrițională și să înțelegem de ce aceste mici bombe de sănătate merită un loc privilegiat în dieta noastră zilnică!
1. Scăderea colesterolului
Ronțăind o mână de nuci, poți reduce cantitatea de grăsimi din sânge. Acest lucru este confirmat de un studiu publicat în American Journal of Clinical Nutrition unde s-a arătat că includerea nucilor în dieta poate scădea nivelul de colesterol. Participanții la studiu au înregistrat o scădere cu 4% a colesterolului LDL (rău) după ce au adăugat mai multe rețete sănătoase cu nuci în alimentația lor.
2. Somn liniștit
Majoritatea nucilor stimulează producția de melatonină, hormonul care reglează somnul. De asemenea, acizii grași Omega-3 și potasiul din nuci reglează hormonii de stres, oferind o noapte odihnitoare și contribuind la reducerea nivelului de stres.
3. Inteligență
Studiile arată că nucile conțin ingrediente magice pentru creier, precum Omega-3, fier, mangan, folat, tiamina, antioxidanți, magneziu și vitamina E. Această combinație susține activitatea creierului, îmbunătățește memoria, combat oboseala mentală și chiar ajută la gestionarea stresului și depresiei.
4. Inimă sănătoasă, inimă fericită!
Potrivit California Walnuts, „Începând din 1993, cercetările publicate au investigat modul în care consumul de nuci afectează diferiți indicatori ai sănătății inimii, cum ar fi colesterolul LDL („rău”) și HDL („bun”), tensiunea arterială, inflamația și formarea de plăci.” Grăsimile sănătoase de tip Omega-3 și mononesaturate din nuci contribuie la menținerea unui echilibru în nivelul de colesterol din sânge. Prin scăderea colesterolului „rău” (LDL) și creșterea colesterolului „bun” (HDL), nucile devin aliații perfecti pentru o inimă sănătoasă și reducerea riscului de boli de inimă și accident vascular cerebral. Un alt studiu semnificativ publicat în British Journal of Nutrition a descoperit că persoanele care consumau regulat nuci și alune aveau un risc cu 37% mai mic de a dezvolta boli de inimă în comparație cu cei care nu le consumau.
5. Energie crescută
Nucile sunt adevărate rezervoare de fier, stimulând producția de celule roșii din sânge și creșterea fluxului de oxigen în organism.
Cu cât ești mai bine oxigenat, cu atât te simți mai energic și gata pentru provocări.
6. Piele și păr strălucitoare
Bogate în grăsimi sănătoase, vitamina A și vitamina E, nucile, precum cele românești, alunele de pădure, nucile de macadamia sau caju-ul, susțin sănătatea pielii și a părului, oferindu-le vitalitate și strălucire.
7. Consolidează oasele
Este cu adevărat posibil să-ți întărești oasele și să construiești colagen consumând zilnic o mână de nuci! Nucile sunt bogate în vitamine precum cuprul, manganul și magneziul; acești nutrienți sunt esențiali pentru menținerea densității osoase și prevenirea osteoporozei. Magneziul facilitează, de asemenea, absorbția calciului în organism, așa că încearcă să adaugi câteva nuci tocate peste parfait-ul de dimineață sau să le presari peste o salată de primăvară. În timpul șederii mele la fermă, am savurat o delicioasă supă de nucă și dovleac, perfectă pentru o zi răcoroasă.
8. Adio pietre biliare
Un studiu din 2004 a descoperit că femeile care consumă regulat nuci și alte tipuri de nuci au un risc mai mic de a dezvolta boli ale vezicii biliare și un risc semnificativ mai scăzut de a avea nevoie să-și scoată vezica biliară. Pentru a începe să incluzi mai multe nuci în dieta ta, înlocuiește sandvișul tău cu curcan de prânz cu o salată delicioasă de mere și nuci. Nucile pot fi ușor integrate în dieta de zi cu zi. De exemplu, dacă îți place iaurtul și fructele la micul dejun, adaugă câteva nuci pentru o notă crocantă și dulce. Dacă preferi feluri de mâncare stir fry seara, rumenește câteva nuci și adaugă-le. Nucile sunt extrem de versatile și pot fi adăugate la feluri de mâncare dulci sau sărate!
9. Lupta cu afecțiunile periculoase
Nucile joacă un rol semnificativ în prevenirea unor boli precum diabetul de tip 2, artrita și hipertensiunea arterială. Antioxidanții din compoziția lor au un puternic efect antiinflamator și anticancerigen, contribuind la menținerea sănătății sistemului osos. Potrivit unor studii de la Cleveland Clinic, persoanele cu diabet care consumau în mod regulat nuci aveau un risc mai mic de a dezvolta boli de inimă și accident vascular cerebral decât cei care nu consumau.
7. Digestie eficientă
Datorită conținutului ridicat de fibre, nucile ajută la menținerea unui tranzit digestiv regulat, eliminând toxinele și stimulând absorbția corectă a nutrienților. Un studiu publicat în Jurnalul de Biochimie Nutrițională demonstrează că, consumul de nuci poate crește numărul de bacterii benefice în intestin, ceea ce poate preveni apariția bolilor cronice și întări sistemul imunitar.
Sfat: pentru a menține prospețimea nucilor, cel mai bun loc de depozitare este, de fapt, frigiderul!
8. Echilibru în nivelul de fluide
Nucile contribie la eliminarea excesului de apă, toxine și deșeuri, ducând la echilibrarea nivelului de fluide din organism, menținându-l sănătos și suplu.
9. Lupta cu kilogramele în plus
Da, nucile pot fi partenerul tău în lupta cu kilogramele nedorite. Consumate în cantități moderate, nucile susțin digestia și accelerează metabolismul, ajutând astfel la reducerea greutății. Tiamina, prezentă în nuci, joacă un rol crucial în acest proces. Un studiu publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică a descoperit că femeile care mâncau rar nuci, aveau un risc mai mare de îngrășare în comparație cu iubitoarele de nuci
10. Adio, crampe musculare
Magneziul și potasiul din nuci sunt esențiale pentru menținerea elasticității musculare. O mână de nuci asigură o doză semnificativă de potasiu și magneziu, ajutând la prevenirea crampei musculare.
11. Creșterea fertilității!
Nucile pot ajuta în cazul infertilității la bărbați. Cercetătorii de la Școala de Asistență Medicală UCLA au descoperit că atunci când bărbații consumau aproximativ doi pumni de nuci în fiecare zi, experimentau o îmbunătățire a fertilității și a sănătății spermei. Asadar, dacă ești bărbat, renunță la cina romantică cu spaghetti și chiftele în noaptea întâlnirii cu iubita și bucură-te de o porție de paste cu pesto de nuci și ierburi.
Așadar, să ne bucurăm de aceste minunății ale nutriției – nucile!